På aktivitetshuset LAB i Landskrona pågår ett samarbete tillsammans med Moderna museet i Malmö. Flickor i åldrarna nio till 13 har möjlighet att gå på skulpturkollo. Foto: Simon Melin/SVT

Här får unga tjejer vara kreativa – på särskilt konstkollo

Publicerad

På aktivitetshuset LAB  i Landskrona pågår det kreativa skapandet för fullt. Här har tjejer mellan nio och 13 år samlats för att gå på konstkollo.

– Vi jobbar med skapande och hela huset ser ut som en ateljé, säger Emmeli Stenberg projektledare LAB.

Dagens workshop genomförs tillsammans med Moderna museet i Malmö och skapandet har precis satt igång när SVT Nyheter Helsingborg var på besök.

– I år är det temat skulptur och nu har vi en utställning med Zvi Goldstein som jobbar med objekt och skulptur, säger Maria Westmar konstnär och konstpedagog Moderna museet i Malmö.

Idén kom från barnen

Vanligtvis har aktivitetshuset öppet på eftermiddagarna för flickor i Landskrona men efter önskemål från deltagarna testades något nytt.

– Att sova över är något som barnen på LAB har föreslagit och då kände vi att vi kan erbjuda ett kollo men på dagtid. Varför då inte fördjupa sig i konst och skulptur tillsammans med Moderna museet i Malmö, säger Emmeli Stenberg.

Ska främja kreativitet

Idéen kom ifrån att Moderna museet i Malmö har ett uppdrag att träffa barn från hela Skåne. LAB bjöd då in museet till deras lokaler för att vara med i konstskapandet för att sedan avsluta skulpturkollot på museet. En uppskattad idé bland deltagarna.

– När jag får en idé om vilket material som jag kan använda så försöker jag se om det fungerar eller inte, säger Nermana Softis deltagare.

Nästa vecka är det skulpturkollo för pojkar i åldrarna nio till 13 år.

I klippet ovan kan du se när flickorna skapar sina egna konstverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.