Pengarna beslagtogs under en utredning av polisen men när de skulle betalas tillbaka var de försvunna. Foto: TT

En kvarts miljon försvann på Tullverket – anställd anmäls

Uppdaterad
Publicerad

I samband med en husrannsakan i en lägenhet i Helsingborg i oktober 2021 hittade polisen en stor mängd tobak och 240 000 kronor i kontanter. Ett par misstänktes för brott och pengarna beslagtogs. Men när misstankarna lades ner fanns inte pengar kvar i tullens lokaler.

Pengarna beslagtogs under en utredning av polisen och den 16 november 2021 hämtade personal på Tullverket de aktuella pengarna från polisen i Helsingborg. Därifrån skulle pengarna transporteras till Tullverkets lokaler i Malmö.

Paret misstänktes för grov olovlig författning med punktskattepliktiga varor men utredningen lades ned.

Pengarna är borta

När den tidigare misstänkta kvinnan begärde att få tillbaka pengarna upptäcktes det att de var borta. Var pengarna är eller vad som har hänt med dem är oklart. Tullverket skriver i utredningen att det finns misstankar om att pengarna destruerats.

Tullverket har nu gjort en egen utredning om händelsen där de själva konstaterat att de gjort fel och blir skadeståndsskyldiga 240 797 kronor.

Enligt Nyhetsbyrån Siren har en åtalsanmälan även gjorts mot en anställd inom myndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.