En frias och en döms för hets mot folkgrupp – så blev utfallet efter maskeradfesten i Klippan. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinna döms för hets mot folkgrupp efter maskeradfest i Klippan

Uppdaterad
Publicerad
En kvinna från Klippan målade sig själv mörk i ansiktet och låtsades bli mördad på en maskeradfest – därefter publicerade hon bilden på nätet. Nu döms den 20-åriga kvinnan för hets mot folkgrupp. En 20-åring man frias från misstankarna.

Både mannen och kvinnan förekom på bilder som fick spridning i sociala medier efter maskeradfesten i Klippan våren 2018.

På en av bilderna var kvinnan svartmålad i ansiktet medan mannen, enligt egen uppgift utklädd till mördare, sågs göra en gest som om han höll på att skära halsen av den mörkmålade kvinnan.

Nedsättande text

Bilden publicerades på ett konto i sociala medier tillsammans med en text som uttryckte missaktning för personer med mörk hudfärg, enligt tingsrätten.

Men rätten menar att det inte går att avgöra vem som hanterat kontot och skrivit den nedsättande texten. Mannen har förnekat att kontot tillhör honom.

Kvinnan kan dock kopplas till ett instagram-konto där hon under festkvällen publicerade en bild på sig själv, mörkmålad och knästående intill en amerikansk sydstatsflagga. Detta samtidigt som en festdeltagare iförd ku klux klan-liknande kläder riktade ett vapenliknande föremål mot henne.

Drog ut på tiden

Kvinnan hävdar att hon med agerandet och publiceringen aldrig avsåg att uttrycka missaktning mot människor med annan hudfärg.

Rätten tror dock inte på den förklaringen.

Egentligen skulle fängelse ha dömts ut, men tingsrätten mildrar straffet till dagsböter. Bland annat för att kvinnan var var 18 år när brottet begicks och att förundersökningen kraftig drog ut på tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer