En man i 30-årsåldern döms till tre års fängelse för våldtäkt. Foto: Isabell Höjman/TT

Hittade sexfilmer med sig själv i vännens telefon – blev bevis i våldtäktsdom

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan skulle låna vännens mobil för att fotografera – och fick då se filmer som vännen tagit på samlag mellan henne själv och honom. Nu döms han, en man i 30-årsåldern, till tre års fängelse för våldtäkt.

Kvinnan hade fyllt år och firade födelsedagen med vänner i en ort i nordvästra Skåne. Under kvällen blev kvinnan berusad, och somnade till slut i soffan hemma hos sig. Där fanns även vännen, en man i 30-årsåldern.

Någon vecka efter fortsatte de två umgås som vanligt. Kvinnan hade inga minnesbilder av att det skulle ha förekommit någon sexuell aktivitet mellan de två. Därför blev hon chockad av det hon senare hittade i hans telefon. 

Hittade sexfilmer i vännens telefon

Det var två veckor efter festen som hon skulle låna vännens telefon för att fotografera och fick då syn på filmer med samlag mellan henne själv och honom. Hon blev ledsen och arg och ville genast ta sig ifrån mannens bostad, berättade kvinnan i rätten.

Mannen hävdade att både samlaget och filminspelningarna skedde med kvinnans samtycke.

Men åklagaren menade att det syns tydligt i filmerna att kvinnan är utslagen, och inte reagerar på det som händer.

Tingsrätten gör samma bedömning: trots mannens bestämda förnekande är det ställt utom rimligt tvivel att han genomfört de sexuella handlingarna med målsäganden när hon varit utslagen av alkohol, droger och sömn, skriver rätten i domen. 

Döms för två våldtäkter

Dessutom handlar det om två våldtäkter samma kväll eftersom det gått en viss tid mellan den första och andra filmen.

Att offret befann sig i en särskilt utsatt situation och blev filmad av mannen utan att hon visste om det bidrar till ett hårdare straff – tre års fängelse. Han ska också betala 190 000 kronor i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.