Mannen köpte klockor i Köpenhamn för flera hundratusen. Bilden är en genrebild. Foto: Sören Andersson/TT

Kvinna lurades på 1,8 miljoner – misstänkt handlade dyra klockor i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte mannen köpte klockor för över 850 000 kronor i Köpenhamn, samma dag som han upptäckte en större summa pengar på sitt konto. Nu åtalas han för grovt penningtvättsbrott.

Kvinnan som bor i nordvästra Skåne blev uppringd i december 2017 av två personer som uppgav sig för att vara från hennes bank och från polisen.

Männen ska ha förklarat att de utredde ett misstänkt brott och stressade kvinnan så att hon till slut loggade in på sitt konto med sitt bank-id.

Efter det långa samtalet med den falska banktjänstemannen fördes 1,8 miljoner kronor bort från hennes konton.

Åklagaren: Han visste att pengarna var olagliga

Åklagaren vet inte vem som ligger bakom bedrägeriet men åtalar den person som 1,3 miljoner av pengarna fördes över till.

Han misstänks för grovt penningtvättsbrott eftersom han direkt efter pengarna kommit in på hans konto bland annat shoppade dyra klockor för stora belopp i Köpenhamn. Själv hävdar han att han gjorde det i god tro om att pengarna kanske var hans i form av en casinovinst.

Åklagaren menar att mannen förstått att pengarna var ”brottsligt åtkomna”.

– Hans sätt att agera visar att han både haft insikt och avsikt att göra det svårare att spåra pengarna genom att omsätta dem i vit verksamhet, säger åklagare Emma Ohlsson.

I Köpenhamn fattar personalen i en klockbutik misstanke mot honom och kallar på polis.

– Det är tackvare deras agerande som rättsväsendet får upp ögonen för mannen, säger Emma Ohlsson.

Den drabbade kvinnan har fått tillbaks samma belopp som hon förlorade från sin bank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.