Kvinna med knäskada fick inte träffa läkare

Publicerad

En kvinna med smärtor i ett knä fick inte träffa en läkare vare sig vid akuten i Helsingborg eller på vårdcentralen i Åstorp, dit hon hänvisades. Flera månader senare konstaterades skador på både led- och korsband.

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar nu Helsingborgs lasarett och vårdcentralen i Åstorp för att de inte levt upp till kraven på en god och säker vård.  IVO anser att patientens knä borde ha undersökts av en läkare vid Helsingborgs lasarett eller på vårdcentralen.

Kvinnan sökte vård på akuten i juni 2017 efter att hon vridit knät när en annan person föll över henne. Men på akuten hänvisades hon till vårdcentralen i Åstorp och där fick hon bara träffa en sjukgymnast som ordinerade övningar för knäet.

Dröjde tre månader

Först i slutet av september fick patienten träffa en läkare på vårdcentralen, som remitterade henne till ortopeden. En månad senare visade en magnetkameraundersökning skador på inre ledbandet, främre korsbandet och på den yttre menisken.

Vårdcentralen i Åstorp har utrett händelsen och verksamhetschefen medger att en annan handläggning skulle kunnat förkorta rehabiliteringen och förbättrat prognosen för ledbandsskadan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.