Foto: SVT/Markus Hjortsman

Vem var kvinnan på porträttet – Isabel von Dardel?

Publicerad

Hon gillade exklusiva kläder och prylar – och umgicks gärna med kungligheter. Så mycket är känt om Isabel von Dardel, kvinnan på porträttet som nu är tillbaka i Helsingborg.

SVT har berättat hur målningen av Isabel von Dardel försvann 2011, men nu återkommit efter flera års eftersökningar. Till påsken visas porträttet för allmänheten på Kulturmagasinet i samband med att Fredriksdals museer öppnar för säsongen.

Körde runt i en Pontiac

Men vem var hon då – kvinnan på porträttet?

– Hon var väldigt intresserad av mode och kläder. Hon syntes nog i staden eftersom hon tyckte om att köra runt i sin Pontiac, vilket säkert inte var så vanligt på 1910- och 20-talen, säger Christina Gräbe, målerikonservator på Kulturmagasinet.

Umgicks med kungen

Isabel föddes in i familjen Keiller, en rik släkt i Göteborg, som umgicks nära tenniskungen Gustaf V. Umgänget med hovet forsatte när hon gifte sig med kammarherren Geroge von Dardel.

Som 40-åring flyttade hon in i hans pampiga villa Thalassa med mildsvid utsikt över sundet.

– Det var en kvinna som tyckte om färger och eleganta saker. Hon ville synas, det ser vi tydligt på föremålen hon efterlämnat, säger My Bengtsson, antikvarie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.