Riksdagskandidaten hänvisades 2018 till ett separat rum med kvinnor medan hennes manliga kollegor fick prata inför representanter för moskén. Nu vill samma församling bygga en moské i Helsingborg. Foto: SVT och TT

Kvinnlig S-politiker fick inte träffa männen på valmöte i moskén

Uppdaterad
Publicerad

Den muslimska församling som nu vill bygga en moské i Helsingborg var i hetluften för två år sedan i samband med ett S-valmöte. En kvinnlig riksdagskandidat hänvisades till ett separat rum med kvinnor medan hennes manliga kollegor fick prata inför representanter för moskén.

För SVT:s reporter uttryckte den kvinnliga riksdagskandidaten Yasmine Bladelius (då Larsson) ilska och besvikelse efter valmötet 2018.

Händelsen fick stor uppmärksamhet i media.

Anlände sent – fick gå till annat rum

Enligt S-politikerna som närvarande vid valmötet, oppositionsrådet Jan Björklund och riksdagsmannen Ola Möller, anlände den kvinnliga politikern sent till mötet, vilket gjorde att de aldrig uppfattade att hon blev hänvisad till ett annat rum.

Detta blev de informerade om först efteråt. Båda bekräftar att det var i Al Sunnah-moskén som händelsen  inträffade.

– Vi kom in i en situation där det var väldigt mycket folk och jag uppfattade inte att det var så förrän efteråt, säger Jan Björklund (S).

Samma sak berättar Ola Möller.

 ”Känner inte alls igen det”

Men Mahmoud Kaawach och Walid Hams, pressansvarig respektive ordförande i församlingen, säger att de aldrig hört talas om händelsen:

– Jag fick höra talas om den här historien först för fyra dagar sedan. Jag känner inte alls igen det här och har svårt att säga hur det gått till, säger Walid Hams.

– Våra riktlinjer är klara: alla är välkomma, kvinnor med eller utan slöja. Vi har haft kvinnliga politiker här många gånger. Vi var inte närvarande då, men ska kolla upp det, säger Mahmoud Kaawach.

S har varit på nytt besök i moskén

Jan Björklund, vars parti nu säger ja till att församlingen ska få köpa mark och bygga moské, har nyligen besökt representanter för moskén.

– Nu har vi haft diskussionen med församlingen. Vi vet hur vi agerar nästa gång, och vi har framfört att vi tycker att det är fel att man separerar kvinnor och män, säger Jan Björklund.

SVT Helsingborg har sökt den kvinnliga riksdagsledamoten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.