Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kyrkoherden och representanten från Kommunal i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Kyrkoherden om strejken: ”Vi har en samhällsbärande funktion”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes en landsomfattande strejk inom Svenska kyrkan. I Ängelholm har man satt stopp för kremeringar men inte begravningsverksamheten – något som Kommunal menar går emot strejken.

Det är första gången som man inom Svenska kyrkan går ut i strejk. Och det är framförallt krematorier och begravningsverksamheten som påverkas.

Enligt den fackliga organisationen Kommunal skulle begravningsverksamheten sättas på paus från och med kl 9 i morse då strejken drog igång.

Trotsar strejken

Men i Ängelholm har man fortsatt på uppdrag av kyrkoherden.

– Vi vill kunna fortsätta begravningar och kremationer. För att det är enligt mig samhällsbärande. Fungerar inte den verksamheten så är det en väldigt viktig del av samhället som inte fungerar, säger Fredrik Höggren, kyrkoherde i Ängelholm.

Begär dispens

Nu har kyrkoherden ansökt om dispens för att kunna utföra begravningar och kremationer trots strejk.

– Vi har förståelse för det samtidigt som vi måste tänka på våra medlemmars bästa, säger Patrick Wetterup, ordförande Kommunal sektion Ängelholm.

Församlingen i Ängelholm väntas få besked om de får dispens i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.