Foto: TT

L i Skåne till Björklund: ”Vi utesluter ett samarbete med S”

Uppdaterad
Publicerad

I måndags höll Liberalerna i Skåne ett styrelsemöte. Där antogs en skrivelse inför Liberalsernas partiråd om några veckor. I skrivelsen tar man starkt avstånd från att stötta en socialdemokratisk regering.

”Den oklarhet som uppstått om Liberalernas position i regeringsfrågan är olycklig. Den trovärdighet som byggts  upp under många år riskerar att raseras. Skåneförbundet menar att det bör göras klart att det i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna”, står det bland annat i skrivelsen.

– Partiet nationellt har bett om vägledning från distrikten och därför har vi tagit fram den här skrivelsen, säger Torkild Strandberg (L) kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, som är en av dem som står bakom skrivelsen.

Behov av tydlig politik

”Om det är omöjligt att bilda den Alliansregering som vi lovat våra väljare att verka för bör Liberalerna avstå från regeringsmedverkan. Vi har inte mandat att medverka till eller medverka i något annat än en borgerlig regering.”

– Sverige är i behov av ett stort antal reformer och en tydlig politik. Våra chanser i Liberalerna att få igenom vår politik är större i en borgerlig kontext än i skuggan av Socialdemokraterna, säger Torkild Strandberg.

Åtta röstade för

Åtta ledamöter röstade för skrivelsen och fyra röstade emot, enligt Torkild Strandberg ska de fyra ha förespråkat en liknande skrivelse, men som var “rundare i kanterna”.

Liberalernas Skåneråd kommer att ta ställning till skrivelsen på måndag innan den skickas vidare till partirådet på riksnivå.

Torkild Strandberg skrev även en debattartikel i Svenska dagbladet där han tydligt tog ställning för Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Sydsvenskan var först med att uppmärksamma Skåne-Liberalernas skrivelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.