Foto: TT/arkiv

L-politiker i Helsingborg vill ha slöjförbud

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas kommunalråd i Helsingborg, Maria Winberg Nordström, vill att slöjor ska förbudas i skolorna. Hon föreslår en lagändring.

När Liberalerna ska ha landsmöte i november kommer de att få ta ställning till Maria Winberg Nordstöms förslag att lagen ändras så att skolor kan förbjuda flickor att bära slöja, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Skolan ska vara likvärdig och jämställd, det gäller både pojkar och flickor. I svensk grundskola ska vi inte acceptera eller tillåta uttryck för förtryck av flickor, vilket slöjor är.

Hon anser att det handlar om barnens frihet att slippa hedersförtryck.

– Vi har ansvar att skydda deras frihet, säger Maria Winberg Nordstöm till tidningen.

2006 infördes mya bestämmelser om diskriminering som innebär att det inte är möjligt för skolan att ha generella förbud mot heltäckande slöja. Det finns dock undantag, se faktarutan nedan.

Regler för heltäckande slöja i skolan

Under vissa omständigheter och i enskilda situationer kan förbud mot en speciell klädsel godtas även om klädseln har religiös eller etnisk/kulturell bakgrund. Det gäller om klädseln:

– väsentligen skulle försvåra kontakten mellan lärare och elever

– skulle medföra särskilda risker vid laborationer

– i vissa fall kan begränsas på grund av hygienregler

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.