Eric Semb är verksamhetschef inom hemvården på stadens vård- och omsorgsförvaltning. Han tror att fler kommer att anmäla problem under de nattliga timmarna utan trygghetslarm. Foto: SVT

Cyberattack slog ut trygghetslarm – Helsingborgare låg utan hjälp i fem timmar

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i natten försvann möjligheten att trygghetslarma på grund av en cyberattack. En äldre person i Helsingborg som föll i sitt hem fick ligga fem timmar utan hjälp. Och kommunen tror att det kommer in fler sådana anmälningar.

Nära 3 000 personer i Helsingborg har trygghetslarm. De flesta är äldre och sköra. Om något händer i hemmet kan de trycka på knappen och få hjälp.

Men strax före klockan två natten till torsdagen slog en riktad cyberattack ut möjligheten att använda larmen. Och först nära 18 timmar senare, kl 19:30, kom det tillbaka.

– På morgonen ringde våra anställda runt till alla med trygghetslarm för att berätta vad som hänt och om någon inte svarade ringde vi en anhörig eller åkte dit, säger Eric Semb, verksamhetschef inom stadens vård- och omsorgsförvaltning.

Föll omkull i hemmet

Men under nattens timmar drabbades minst en helsingborgare av attacken. En äldre person föll omkull i sitt hem. Hen skadades inte svårt men kunde inte ta sig upp på egen hand och fick ingen hjälp – personen tryckte förgäves på trygghetslarmet som inte fungerade. Först efter fem timmar kom hemvårdspersonalen.

– Vi har gjort en lex Sarah-anmälan om det. Och jag misstänker att det kan komma in fler incidenter som inträffade de här timmarna, säger Eric Semb.

Han ser mycket allvarligt på cyberattacken.

– Det handlar ju om sköra personer som har trygghetslarm och det behövs robusta rutiner när sånt här händer. Vår enhet för kris och säkerhet ser över dem nu.

Kan aldrig skydda sig helt

Det är företaget Careium som ansvarar för trygghetslarmen, både i Helsingborg och ytterligare 150 kommuner runt om i landet.

– Vi har säkra system och bra rutiner men man kan aldrig skydda sig helt mot den här typen av intrång, säger Maria Khorsand, vd och koncernchef.

Nu försöker företaget spåra vilka som ligger bakom attacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.