Läkare varnar för ortopednedläggning i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Den privata ortopedmottagningen vid Ängelholms sjukhus läggs ner och regionens egen verksamhet tar över. Så vill de styrande i Region Skåne ha det. Men läkarna varnar: patienterna kan drabbas hårt.

Sedan sex år tillbaka drivs ortopedimottagningen vid Ängelholms sjukhus av privata vårdbolaget Aleris. Både verksamhetschefen Anders Kjellin och överläkare Per Hammarlund, ordförande i Ängelholms sjukhusläkarförening, vittnar om ett samarbete som fungerat mycket bra.

Samtidigt har Aleris kunnat avlasta andra sjukhus i regionen genom att ta emot patienter som inte hunnits med där.

Regionen vill ta över

Men nu vill Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna att Region Skåne på egen hand driver ortopedimottagningen i Ängelholm. Avtalet med den privata entreprenören förlängs inte när det går ut nästa år.

Beslutet är redan fattat i hälso- och sjukvårdsnämnden och inom kort ska regionstyrelsen bekräfta det.

Varför vill ni göra så här?

– Vi vill ha en hel obruten vårdkedja inom ortopedin, bland annat för  så att patienter alltid kan återkomma till den läkare de först besökte. Den möjligheten finns inte alltid idag. Dessutom vill vi kunna öka forskningen, säger regionsrådet Yvonne Augustin (S).

Risk att ortopedin kapsejsar

Men läkare i hela Nordvästskåne riktar skarp kritik mot planerna. Protestbrev har skickats till politikerna, inte bara från Ängelholms sjukhus utan också från ortopederna i Helsingborg. Och budskapet är detsamma: Det finns risk för att ortopedin kapsejsar.

Tillgängligheten minskas drastiskt i Ängelholm och därmed hela Region Skåne och trycket ökar på inte minst akuten i Helsingborg.

– Det kan bli allvarliga konsekvenser för patienterna, säger Per Hammarlund och talar om längre väntetider för behandling och operation.

Kan bli läkarflykt

Det är inte självklart att Aleris läkare stannar kvar om regionen tar över verksamheten. Få vill arbeta inom offentlig vård utan föredrar att fortsätta inom privat verksamhet. 

Därmed kan det ta tid för regionen att bygga upp verksamheten vid ortopedimottagningen igen.

– Det kan ta flera år och då måste ju patienterna tas emot någon annanstans, säger Per Hammarlund.

Doktor Anders Kjellin på Aleris i Ängelholm protesterar mot planerna på att lägga ner ortopedin.

Yvonne Augustin tillbakavisar läkarnas kritik och tror inte att övergången behöver bli särskilt dramatisk.

– Vi sätter genast igång med att bygga upp den nya verksamheten. Och vi kommer att få stöd från ortopeder vid bland annat Malmö sjukhus som kommer upp till Nordvästskåne och opererar så länge det behövs, säger hon.

Tribot (L): ”Ideologiskt beslut”

Det borgerliga blocket sa nej till beslutet i Hälso- och sjukvårdsnämnden och kommer att hålla samma linje vid regionstyrelsens sammanträde.

– Vi ser det som ett ideologiskt beslut. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna vill ha allt i vår egen regi, säger regionrådet Gilbert Tribo (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.