Cecilia Eklund, tidigare kommunikationsdirektör, ska nu lansera Helsingborg i Stockholm. Hon har tidigare bland annat varit pressektererare för Socialdemokraterna i riksdagen. Foto: SVT

Hon ska lansera Helsingborg i Stockholm – får 70 000 i månaden

Publicerad

Cecilia Eklund lämnade sin tjänst som kommunikationsdirektör i våras. Detta efter att hennes make fått nytt jobb i Stockholm. Nu har även Eklund fått nytt jobb där – som lobbyist på uppdrag av Helsingborg.

Den 1 september klev Cecilia Eklund in sin nya roll som påverkansstrateg. Uppdraget är att flytta fram Helsingborgs intressen och att få fler investeringar till staden.

Tjänsten är unik. Ingen annan kommun har någon lobbyist i Stockholm, enligt Eklund.

Vilka frågor ska du arbeta med?

– En tunnel mellan Helsingborg och Helsingör är en extra prioriterad fråga, men det handlar också om att få extra infrastruktursatsningar, och att få nationell närvaro under vår stadsmässa år 2022, säger Cecilia Eklund.

Ska ordna möten

Påverkansarbetet ska bland annat ske genom ministermöten och seminarier i riksdagen, enligt Eklund.

– Helsingborg har under en längre tid velat öka sin närvaro i viktiga frågor för staden i Stockholm, säger hon.

Två år som direktör

I våras meddelade Cecilia Eklund att hon skulle lämna tjänsten som kommunikationsdirektör efter två år. Hennes make hade fått en ny tjänst som presschef för Socialdemokraterna och familjen skulle flytta till Stockholm.

Men före sommarens slut hade Cecilia Eklund rekryterats som påverkansstrateg tillika presschef – på distans.

– Vi anställer henne i stället för att anlita pr-byråer, säger Mikael Kipowski, utvecklingsdirektör.

Eklunds tjänst blev dock inte utlyst. Enligt lag måste statliga tjänster utlysas, men samma krav gäller inte för kommunala jobb.

– Nej, den skyldigheten gäller inte för kommuner, säger Tomas Björck, arbetsrättsjurist på Sveriges kommuner och landsting.

Enligt Mikael Kipowski passade Eklund perfekt för tjänsten.

– Vi ville ha någon som kan frågorna och som snabbt kunde komma in i arbetet, säger han.

”Ingen är negativ”

Det kombinerade uppdraget som presschef har Cecilia Eklund fram tills dess att en ny kommunikationsdirektör och presschef kommit på plats.

Hon ska finns på plats i Helsingborg två dagar i veckan, och hon behåller sin gamla lön på 70 000 kronor i månaden.

Enligt Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande, har beslutet att anställa en påverkansstrateg tagits på tjänstemannanivå. Han ställer sig dock bakom den nya tjänsten.

– När kommunalråden från alla partier fick informationen var ingen negativ, skriver han till SVT Helsingborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.