Funktionshindersrörelsen i Helsingborg riktar skarp kritik mot byggnadsplanen för Landborgsgaraget. Foto: SVT

Landborgsgaraget får kritik av funktionshindrade

Uppdaterad
Publicerad

Funktionshindersrörelsen i Helsingborg riktar skarp kritik mot att det inte finns någon plan för att göra Landborgsgaraget tillgängligt för alla. Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, slår tillbaka mot kritiken.

Under onsdagen höll projektgruppen för Landborgsgaraget föredrag för funktionshindersrådet i Helsingborgs stad – som inte var nöjda med vad som presenterades.

– Jag blir upprörd när det är på det här viset. När man gör något som kostar en massa pengar och ska finnas i en massa år för alla helsingborgare så utesluter man och diskriminerar grupper, säger Anki Celander som är vice ordförande för DHS, Funktionshinderrörelsen i Helsingborg.

Hon menar att det i byggnadsplanen för Landborgsgaraget inte har räknats med att Helsingborg är kuperat och att det kan bli problematiskt för funktionshindrade att komma ut från garaget och även använda det inuti.

– Garaget blir inte tillgängligt för oss som sitter i rullstol, säger hon.

Slår tillbaka mot kritiken

Christian Orsing (M) som är ordförande i Stadsbyggnadsnämnden slår tillbaka kritiken.

– Landborgsgaraget är långt ifrån färdigprojekterat, säger han.

Han menar att den tekniska projektledaren säkerligen har mött svårigheter i arbetet och att kommunens avsikt är att vara transparent med bygget. Men han säger också att Landborgsgaraget är ett pågående projekt och att mycket kan förändras.

– Vi har höga tillgänglighetsambitioner och det här projektet har många svårigheter men det är långt ifrån klart. Staden har egna tillgänglighetsexperter som ska titta närmare på detta.

Men Anki Celander är skeptisk:

– Vi befarar att projektet redan är startat och att man bara kommer fortsätta utan att hitta en lösning på tillgängligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.