Foto: Johan Dernelius/SVT

Landskrona tryggast enligt polisen – men kransorterna tycker annorlunda

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisens trygghetsmätning har Landskrona visat det bästa resultatet av alla kommuner i operation Rimfrost. Men folk i kransorterna menar att de inte känner sig lika trygga för att polisen inte varit där så ofta.

I samband med Operation Rimfrost gjorde polisen i Landskrona en trygghetsmätning i de kommuner där polisen har verkat med satsningen. Den visar bra resultat jämfört med Helsingborg, Malmö, Kristianstad och Hässleholm.

– I vårt problemindex ingår alla frågor som finns i enkäten som till exempel om man är trygg eller otrygg ute på stadens gator och torg eller om man har blivit utsatt för något brott. Eller om man har problem med nedskräpning eller buskörning, säger Tina Anderberg, lokalpolisområdeschef i Landskrona.

Inte lika tryggt i kransorterna

Men samtidigt som tryggheten ökar i Landskrona upplever de som bor i kransorterna att polisen inte är på plats lika mycket. Därmed känner de sig inte lika trygga.

– Vi i polisen har prioriterat området Karslund och Öster där de största problemen har funnits och finns. I våra kransorter är inte problemen lika stora och därför har vi inte varit där lika mycket, säger Tina Anderberg.

Tina Anderberg, lokalpolisområdeschef i Landskrona. Foto: Johan Dernelius/SVT

Polisen menar att en större polisnärvaro kommer att ändra på lägesbilden.

– Det kommer att ge de som bor utanför stadskärnan en tillräcklig känsla av trygghet, säger kommunpolisen Anders Enqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.