I polisens förundersökning syns bilder från en övervakningskamera som fångat 20-åringen på bild då han vid flera tillfällen befinner sig i förrådet där ett av vapnen förvarades. Foto: Polisens förundersökning

Landskronabo döms till fyra års fängelse för grovt vapenbrott

Publicerad

Polisen hittade ett skjutvapen i ett garage i Landskrona och fick DNA-träff på en 20-årig man hemmahörande Landskrona. Ett år efter fyndet greps han och nu döms han till fyra års fängelse för grovt vapenbrott.

Det var i oktober 2021 som polisen genomsökte flera garage i Landskrona som hade kopplingar till den kriminella gängverksamheten i staden. Under genomsökandet fann man ett skjutvapen i en ventil i garaget som beslagtogs och skickades till Nationellt Forensiskt Centrum för undersökning.

Undersökningen visade att det fanns DNA på vapnet som tillhörde 20-åringen och drygt ett år senare, i november 2022, gjordes en husrannsakan där polisen hittade ytterligare ett vapen med den nu dömdes DNA på.

”Beklagligt att utredningen tagit sådan tid”

Åklagare Sara Salomonsson tycker det är beklagligt att undersökningen tagit sådan tid men menar att det är bristen på resurser som ligger bakom.

– Det är klart att vi önskar att processen hade kunnat gå snabbare men innan vi hade DNA-träffen var fallet nedprioriterat. Därefter tycker jag vi har agerat skyndsamt, säger Sara Salomonsson.

Kriminell bakgrund

I 20-åringens jeans hittade man nycklar till såväl garaget där det första vapnet hittats, som till källarförrådet där det andra vapnet hittades.

Den tekniska bevisningen i kombination med övervakningsfilmer från källarförrådet, 20-åringens historik inom kriminella kretsar och att han tidigare dömts för grovt vapenbrott gör att Lunds tingsrätt dömer 20-åringen till fyra års fängelse.

20-åringen nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.