Under måndagen inleddes rättegången mot Landskronakvinnan – och hon ger för första gången sin egen förklaring. Foto: Johan Dernelius/SVT

Landskronakvinnans egen förklaring: ”Förråddes”

Uppdaterad
Publicerad

Hölls tillfångatagen av IS och förråddes under ett flyktförsök – det är vad den åtalade Landskronakvinnan själv påstår hände henne när hon reste till Syrien 2014.

Efter att ha varit fåordig under polisutredningen framkom för första gången hennes egen berättelse i dag, när rättegången mot henne inleddes i Lunds tingsrätt.

I början av 2014 inträffade en vändpunkt i kvinnans liv. Efter att kvinnans mamma hastigt gått bort flyttade hon till släktingar i Landskrona. Från att tidigare inte varit speciellt religiös började hon intressera sig för islam och började bära religiösa plagg. Men hur långt hon vandrade den vägen – det går åsikterna isär om. 

Åklagaren, som åtalat henne för grov egenmäktighet med barn, menar att hon radikaliserades och anslöt sig till IS. På så sätt hindrade hon sonen från att träffa sin pappa, som hade delad vårdnad.

För att styrka detta har han under rättegången första dag bland annat visat upp inlägg från kvinnans facebooksida, där det framgår att hon befinner sig i Syrien och förekommer islamistisk propaganda.

Själv säger kvinnan att det inte är hon som skrivit de aktuella inläggen. Kvinnans advokat Lars Kruse menar att hon vände sig till gud för att få stöd i en livskris.

”Hölls tillfångatagen”

Klarlagt är att kvinnan i slutet på augusti 2014 tog med sin då tvåårige son till Syrien och återvände till Sverige först i november 2020, efter att hon deporterats från Turkiet.  

Kvinnan har under utredningens gång varit fåordig i förhör. Anledningen ska, enligt advokaten, vara att kvinnan har många fiender, exempelvis IS-sympatisörer. Under rättegången i Lunds tingsrätt lyfts för första gången kvinnans egen berättelse fram.

Enligt advokaten hade hon för avsikt att åka tillbaka till Sverige men togs tillfånga av IS. När hon försökte fly ska hon, enligt försvaret, ha förråtts av en människosmugglare och hamnat i fångläger i kurdisk regi.

– Om det står beväpnade vakter utanför ditt hus som säger ”du får inte åka”, då kommer du ingenstans, säger advokat Lars Kruse.

Dag ett av tre

Kvinnan riskerar fyra års fängelse, vilket är maxstraffet för grov egenmäktighet med barn som hon är åtalad för. Rättegången är planerad att vara i totalt tre dagar och fortsätter på onsdag med vittnesförhör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.