Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir mycket kampkänsla under träningen när iranska tränarprofilen Fatemeh Safarpour håller träningsläger i Skåne. Därefter flyger hon vidare till Brasilien. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Fajten i fokus när prisad coach från Iran tränar skåningar

Uppdaterad
Publicerad

Fatemeh Safarpour tränar Irans damlandslag i taekwondo och turnerar världen runt för att sprida sina kunskaper – och i helgen besökte hon en idrottshall i Helsingborg.

– Kul och lite pirrigt, vi är inte vana vid så hård och intensiv träning, säger 11-åriga Beatrix Lavender.

I tre veckor ska Fatemeh Safarpour lära nordvästskånska utövare, unga som gamla, att vässa tekniken. 2016 prisades hon på junior-VM som den bästa kvinnliga tränaren.

Det är taekwondoklubbar i Helsingborg, Båstad och Åstorp som ligger bakom inbjudan, som bekostas av Riksidrottsförbundet. Träningslägret är gratis för de som vill delta, oavsett klubbtillhörighet.

– Iran är ett av toppländerna inom taekwondo, och vi vill såklart lära oss så mycket som möjligt av henne, säger Magnus Olsén, klubbchef på Helsingborgs kampsportklubb.

”Njuter av att hjälpa barnen”

Han lärde känna Fatemeh på ungdoms-OS i Argentina. För några år sen var hon på besök första gången i Helsingborg.

– 2019 var jag här, men nu är jag inbjuden en andra gång. Jag njuter av att hjälpa barnen, för mig är det väldigt kul, säger Fatemeh Safarpour.

Det senaste halvåret har präglats av protester för kvinnors rättigheter i Iran men på frågor om hur det är att som kvinna praktisera sporten i Iran, svarar hon att hon tycker att kvinnliga utövare stöttas i att träna och tävla.

”Betyder en hel del”

13-åriga Gabriel Gunnarsson är en av de som rest till Helsingborg för att träna för Fatemeh. Han håller vanligtvis till i Båstad.

– Det betyder väl en hel del. Sporten i Sverige utvecklas när det kommer personer från andra länder, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.