Det kan vara för sent att förnya passet innan sommarens solsemester. Foto: TT

Långa köer för att skaffa nytt pass i Skåne

Publicerad

Ska du ut och resa i sommar men precis insett att passet håller på att gå ut? Då kan du få vänta länge på ett nytt. Det är högsäsong på passkontoren och köerna är långa. På flera platser i Skåne får du tid först i slutet av juli.

Sedan polisen för tre år sedan införde ett nytt system för att skaffa pass har de sett en successiv ökning av ansökningar. Köerna har blivit längre för varje år, och tiderna blir färre ju närmre sommarsemestern är.

– Högsäsongen kör igång sakteliga i mitten av mars, men drar igång som mest i mitten av april, säger Bodil Svensson, processledare på passverksamheten i Polisregion Syd.

I Helsingborg och Ängelholm finns första lediga tid först i slutet av juli. I Landskrona, Malmö, Lund, Ystad, Hässleholm och Trelleborg finns tider runt den 10 juli. I Kristianstad är köerna kortast, och det finns tider redan i slutet av maj.

– Man får titta lite i kringliggande orter, om man är beredd att åka en bit så finns det tider nästan dagligen på västra sidan i region syd, säger Bodil Svensson.

Utökar öppettider

För att möta trycket har polisen valt att öppna passkontoren tidigare, och stänga senare vissa dagar. Man ska även hålla öppet vissa lördagar.

– En begränsande faktor är att vi bara har den utrustningen vi har, och vi nyttjar den personal vi har bäst vi kan, säger Bodil Svensson.

Enligt henne är det bra att hålla koll på polisens sida för tidsbokning dagligen om man har bråttom att förnya sitt pass. Det kan komma återbud och ändrade öppettider som lämnar lediga tider.

– Vi försöker tillmötesgå medborgarna i så stor utsträckning som det är möjligt nu i högsäsong, säger Bodil Svensson.

Det tar i regel fem arbetsdagar att få sitt nya pass efter att man beställt det. I värsta fall finns alltid möjligheten att skaffa ett provisoriskt pass, som man gör på Malmö airport, i Malmö eller i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.