Svenska racerbåtförbundet tror inte att de kommer hinna hitta en ny plats för finalerna i aquabike och thundercat innan SM-veckan i juli. Den ska arrangeras i Helsingborg och Landskrona. Foto: WWF/TT

Tumlare stoppar SM-finaler i vattensport

Uppdaterad
Publicerad

SM-veckan arrangeras i Helsingborg och Landskrona i juli. Längs med Helsingborgs norra kustområde föder dock tumlarna sina kalvar under samma tid och därför stoppar nu länsstyrelsen finalerna i vattenmotorsporterna aquabike och thundercat.

Om inte Svenska racerbåtförbundet hittar en annan plats för SM-finalerna så kommer de att ställas in. Och förbundet har inte hittat någon ny plats.

– Alla tycker att det är jättetråkigt. Men det handlar om vår miljö och våra vatten. Skyddsområden måste respekteras, säger Jamie Spörndli, generalsekreterare på Svenska racerbåtförbundet.

Länsstyrelsens besked är att tillstånd inte kan ges för tävlingar längs med Helsingborgs norra kust. Havszonen gränsar till ett Natura 2000-område, ett område som skyddas för att hejda utrotning av arter och livsmiljöer. 

– Tumlarna föder mellan juni och augusti. De är väldigt känsliga för ljud. Oljud kan leda till att kalvarna kommer bort från sina mödrar, och då dör de små, säger Charlott Stenberg, marinbiolog på länsstyrelsen.

Men det är ett svar som inte alla inom Svenska racerbåtförbundet nöjer sig med.

– De borde ta sig en extra funderare. Öresund är ett mycket trafikerat sund. Det här rör sig om ett fåtal timmar under några få dagar, jag kan inte se hur det skulle göra någon skillnad, säger Jonas Gustafsson, vice ordförande i Svenska racerbåtförbundet.

Charlott Stenberg svarar:

– Tillståndet för tävlingarna kan inte ges på grund av den förväntade intensiteten under tävlingarna samt att de är så nära land.

”Känns löjeväckande”

Jonas Gustafsson är också tävlande i thundercat och har kvalificerat sig till en av finalerna som hänger löst.

– Det här känns löjeväckande. Det känns som att länsstyrelsen vill sätta käppar i hjulet för oss.

Varför skulle länsstyrelsen vilja göra det?

– Det får de svara på.

På den antydan svarar Charlott Stenberg från länsstyrelsen så här:

– Absolut inte, vi tycker att det vore jättebra om de kom hit och fick ta del av den fina naturen och vattnen. Det är bara det att just den här tiden passar väldigt dåligt.

Om tävlingarna skulle flyttas norrut så kvarstår problemet. Och söderut finns det andra intressen som kan krocka med tävlingarna. Länstyrelsen i Skåne tror dock att nästa års tävlingar ska kunna genomföras utan problem.

Då arrangeras SM-veckan i Malmö och där finns områden för vattenmotorsport. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.