Spökgarnen i Öresund kan bli en dödsfälla för tusentals fiskar, fåglar, sälar och tumlare. Foto: Havsresan

Länsstyrelsen vill ta upp spökgarn i Öresund

Publicerad

Spökgarn är tappade fisknät där tusentals fiskar och andra djur fastnar och dör – år efter år. Nu vill länsstyrelsen börja ta upp dödsgarnen.

För Jonny Magnusson från dykarklubben Delfinen i Helsingborg och hans dykarkolleger är Öresund hemmavatten. De dyker, de kartlägger bottnarna och undersöker livet under ytan.

Och de hittar en hel del spökgarn. De tappade fisknäten, som ibland är väldigt stora, har ofta fastnat i någonting på botten och kan sedan bli en dödsfälla för tusentals fiskar, fåglar, sälar och tumlare. För spökgarnen slutar aldrig att fiska. Djuren fastnar där och svälter ihjäl eller dör av syrebrist.

– Det är fruktansvärt att se, rena djurplågeriet, säger Jonny Magnusson.

Nu ska en del av näten upp

Dykarna har rapporterat sina fynd till länsstyrelsen.

Och nu vill länsstyrelsen att, så många som det går, plockas upp.

– Vi ska ansöka om pengar till det ur olika fonder, säger marinbiolog Jonas Gustafsson.

Länsstyrelsen har inga egna pengar avsatta för sådant miljöarbete.

Faller mellan stolarna

– Ansvaret för spökgarnen är oklart och delas egentligen mellan flera olika myndigheter. Tyvärr faller de här frågorna ofta mellan stolarna, det finns inga klara rutiner, säger Jonas Gustafsson.

Jonny Magnusson är glad över beskedet från länsstyrelsen.

– Det är härligt att höra, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.