Länsstyrelsen konstaterar att antalet hundar som förs över gränsen är fler än man tidigare trott. Arkivbild. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Länsstyrelsens hundkontroller i Skåne: Många hundar avvisades vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

I över hälften av djurkontrollerna hittade länsstyrelsen brister under ett kontrollprojekt i Skåne. Över var tionde hundtransport blev omedelbart avvisad vid gränsen.

Totalt kontrollerades 105 hundtransporter vid gränsstationen på Öresundsbron och vid färjelägena i Helsingborg, Ystad och Trelleborg under några dagar förra året.

Tolv procent hade så allvarliga brister att de fick vända vid gränsen och åka tillbaka.

Länsstyrelsen, som höll i kontrollerna, konstaterar nu att antalet hundar som förs över gränsen är mycket större än vad man tidigare trott.

Flest smugglare valde bron

Och kontrollerna bekräftade den bilden.

– Vi stötte på både ren hundsmuggling och privatpersoner som inte hade de papper som krävs i ordning, säger Sonia Ögren Kull, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen i Skåne.

De flesta smugglingsförsöken upptäcktes vid Öresundsbron.

– De flesta smugglare tar den vägen för att de hoppas kunna slinka igenom Tullverkets kontroller som en bil i mängden. Vid färjelägena blir kontrollerna mer organiserade i samband med att båtarna kommer in vid bestämda tider, säger Sonia Ögren Kull.

Risk för rabies

Varför är det så fel att föra in hundar olagligt?

– Risken ökar för att vi får in rabies i landet. Dessutom far hundarna ofta illa, små valpar klarar inte att sitta i en bil i kanske ett par dygn utan mat och vila. De överlever inte alltid.

Förra året stoppade även Tullverket rekordmånga smuggelhundar – se mer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valpen på bilden var del av en hundtransport från Ungern som stoppades vid Lernacken. Den var undernärd och uttorkad och avlivades efter beslut av veterinär. Foto: Tullverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.