Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Surfvågen i Mölle har blivit räddad av Länsstyrelsen i Skåne. Beslutet att förbjuda bryggbygget glädjer Skånes Vågsurfare. Foto: Max Riton

Surfarnas våg väger tyngre än ny brygga i Mölle

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen backar från sitt tidigare beslut och säger nu nej till att låta Höganäs kommun bygga en ny badbrygga i centrala Mölle. Anledningen är att bryggan strider mot surfarnas intressen.

I somras beslutade länsstyrelsen att Höganäs kommun fick bygga den aktuella bryggan – ett beslut som upprörde många vågsurfare. Surfvågen i Mölle är helt unik, berättade Zafer Taylor, ordförande i Skånes vågsurfare, för SVT.

Men nu ändrar sig myndigheten.

Carl Lindqvist, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne, kommenterar ärendet i ett pressmeddelande.

– Vi ändrat vårt ställningstagande sedan vi fått klart för oss att kommunen inte fört någon dialog med föreningen Skånes Vågsurfare, berättar han. 

Zafer Taylor tycker det känns som att slaget är vunnet men han är inte säker på att sista ordet är sagt.

– Det är klart det känns bra att länsstyrelsen har tagit det här beslutet. Att vågen är räddad för den här gången. Men vinsten är när det står på papper att ingenting kommer göras för att förstöra surfingen i Mölle framöver. Detta är en pågående grej så det är inte det att vi kan lägga ner föreningen nu. Vi måste finnas för att detta är en återkommande grej som vi måste ha koll på, säger han.

Gammal brygga skulle ersättas

Tidigare i år vände sig Höganäs kommun till länsstyrelsen med en begäran om att få ta bort rester från en gammal brygga och ersätta den med en ny betongbrygga

Länsstyrelsen bad kommunen att stämma av med vågsurfarna och beslutade sedan att kommunen fick bygga bryggan.

Men beslutet överklagades av Skånes Vågsurfare. Och nu har alltså länsstyrelsen ändrat uppfattning.

–Det rörliga friluftslivet, som vågsurfning är en del av, är ett riksintresse på den här platsen. Det finns flera andra bryggor i närheten och planer på ytterligare en brygga, säger Carl Lindqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer