Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Johanne Selander, Länstyrelsens miljö- och klimatstrateg, är inte orolig för att det blir något elstopp i vinter. Foto: Martina Holmberg TT / SVT Knut Bonde

Länsstyrelsen i Skåne uppmanar till lugn och förberedelse i tider av elkris

Uppdaterad
Publicerad

Mellan den 9 och 18 december finns det en ökad risk för tillfälligt elstopp, det har Svenska Kraftnät tidigare varnat för. Men Länsstyrelsen i Skåne vill nu uppmana alla att ta det lugnt – om än att vara förbereda.

– Det finns en risk att folk tror att varningarna som kommit betyder att det blir elstopp nu. Men läget är stabilt, om än ansträngt, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg vid Länsstyrelsen i Skåne.

Hon är dock tydlig med att hade det inte varit för det internationella elnätet så hade situationen varit en annan.

– Vi ska vara glada för den internationella marknaden och det samarbetet vi har. Utan tillexempel importen från Norge hade vi inte kunnat tillgodose den elanvändning vi hade i landet. Då södra Sverige har ett stort produktionsunderskott, säger Sandra Johanne Selander.

Ha batterier och ljus hemma

Nu uppmuntrar hon till beredskap.

– Det är viktigt att vi håller i den goda besparingen vi haft. Behåll låga temperaturer, spara el där du kan, ha batterier och ljus hemma. Det är det som spelar roll i slutändan.

Hör hur helsingborgarna förbereder sig inför elkrisen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.