Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när lärare testar grundmotoriska övningar som inspiration till undervisningen för att öka rörelse bland barn i skolan. Foto: Teresia Loive

Efter ”kullerbyttslarmen” – lärare i Ängelholm utbildas i grundmotoriska övningar

Uppdaterad
Publicerad

Barn som inte kan knyta skorna, slå en kullerbytta eller stå på ett ben. Efter flera larm om bristande grundmotorik hos barn arrangerar Riksidrottsförbundet Skåne en utbildning för lärare för att få in mer rörelse i skolan.

I Ängelholm håller Gymnastikförbundet i en utbildning för idrottslärare och lärare i fritidshem från hela Skåne, som ska hjälpa barnen med deras grundmotorik. Detta efter att ha märkt att rörelseförmågan hos barn blivit sämre, något som det kommit larm om från flera håll sedan årsskiftet.

Träningsansvariga Maria Gottberg tycker att det är viktigt att barn i tidig ålder får de förutsättningar som behövs för att upprätta en bra grundmotorik.

– Om barn inte får förutsättningar att träna sin grundmotorik så blir de mer stillasittande, vilket vi kan se har skett också, säger hon.

Vill få fler in i föreningslivet

Riksidrottsförbundet Skåne har sedan 2018 fått i uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan. Rörelsesatsningen handlar dessutom om att öka barns deltagande i idrottsföreningslivet.

– Det är viktigt att bygga broar mellan skolan och föreningslivet, barn som lever ett aktivt liv söker sig i större utsträckning till föreningar, säger Henrik Nilsson på Riksidrottsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.