Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lärarnas fackförbund lämnade över 1100 namnunderskrifter till barn- och utbildningsnämndens ordförande. Hör mer i videon. Foto: Linda Ekström/SVT

Lärarfacket i Helsingborg protesterar mot nedskärningar: ”Rädda skolan”

Publicerad

Omkring 1100 lärare har skrivit på en protest mot de ekonomiska nedskärningarna inom skolan i Helsingborg. När fullmäktigepolitikerna anlände till Rådhuset på tisdagskvällen möttes de av en demonstration.

Budgeten för skolan i Helsingborg ökade med dryga två procent. Men ökningen har ätits upp av inflationen – med råge. I slutändan blev det ett sparpaket på 68 miljoner kronor i år.

– Och det märks, säger Marika Davidsson, vice ordförande i lärarfacket Sveriges Lärare i Helsingborg.

Ökad arbetsbörda

Hon talar om tjänster som dragits in, bland annat elevassistenter vilket innebär en ökad arbetsbörda för lärarna. Fler sjukskrivningar och om risken för att alla elever inte får den hjälp och det stöd de behöver.

Även 2024 ser ut att bli ett tufft år för skolan ekonomiskt sett.

På tisdagskvällen omsattes ord i handling när lärarna samlades till en manifestation i samband med fullmäktiges möte i Rådhuset.

”Galopperande inflation”

En protest mot besparingarna, ”Rädda skolan!”, undertecknad av omkring 1100 lärare, lämnades över till barn- och utbildningsnämndens ordförande Hans Nelson (L).

– I budgeten har vi prioriterat skola, vård och omsorg. Men det är en svår ekonomisk situation just nu med en hög och galopperande inflation. Vi för en ständig dialog med lärarfacket och nu ska vi snart träffas igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.