Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
11 105 barn blev fall för socialtjänsten i Göteborg förra året. Foto: Hasse Holmberg/TT

Fler barn far illa – larmen ökar i pandemins spår

Publicerad

I pandemins spår ökar antalet orosanmälningar som rör barn och unga. Den tendensen ser socialförvaltningen i Helsingborg. Och framför allt är det anmälningarna från polisen som blivit fler.

Under september månad  i år tog socialtjänsten i Helsingborg emot 190 orosanmälningar gällande barn och unga som misstänks fara illa.

Det var 28 procent mer än samma tid i fjol. Ökningen har pågått under hela hösten.

Barn upptäcks vid tillslag

Annika Weman Widegård, verksamhetschef för barn/unga och familj i Helsingborg, ser en koppling till den pågående pandemin:

– Det är fler som far illa i hemmen, det är fler våldsärenden. Många familjer har det tufft just nu med arbetslöshet och psykisk ohälsa, säger hon.

Socialförvaltningen noterar att mängden anmälningar från polisen ökat.

– Det kan dels vara unga som begår brott, dels barn och unga som uppmärksammas i samband med tillslag när polis kommer hem till en familj där det finns små barn eller vid exempelvis lägenhetsbråk.

En grupp drabbas hårt

Inom socialförvaltningen ser man särskilt en viss grupp barn och unga som drabbats hårt i pandemin.

– Det kan vi vara barn som vi redan har kontakt med och där vi  tidigare konstaterat att de har det ”good enough”. Deras situation är okej mycket tack vare att de har ett privat nätverk av kanske en mormor eller farmor.

Men för just den gruppen unga har mycket förändrats under den här hösten, då familjer och äldre anhöriga inte kan träffas i samma utsträckning.

”Behöver ha mer koll”

Därtill har många verksamheter stängts ned och minskat kontakter med yttervärlden ännu mer.

– I dag har de här barnen inte samma skyddsnät, varken privat eller professionellt. Då behöver vi ha mer koll på hur de har det, vilka risker som finns. Vi måste göra skyddsbedömningar och följa de här barnen noga i vårt utrednings- och behandlingsarbete, säger Annika Weman Widegård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer