Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krister Thelin, ordförande i Lars Vilks minnesfond, räcker över Lars Vilks stipendium för konst och yttrandefrihet till Sara Kristoffersson. Foto: Knut Bonde/SVT

Sara Kristoffersson första mottagaren av Lars Vilks Stipendium

Uppdaterad
Publicerad

I Höganäs samlades hundratals personer för att minnas och hedra konstnären Lars Vilks. Kvällen till ära delades även Lars Vilks stipendium ut för första gången till konstvetaren Sara Kristoffersson.

– Jag kan inte tänka mig en finare utmärkelse, säger hon.

Konstnären från Höganäs omkom i en bilkrasch den 3 oktober 2021 tillsammans med två poliser. Efter hans död upprättades en stiftelse som ska förvalta hans gärning.

– Jag tror att Lars ser oss i sin himmel och tittar ner på oss och understöder oss. Även om han inte var en person som var upptagen av sig själv, tror jag att han uppskattar att vi vill vårda minnet utav honom, säger Krister Thelin, ordförande i stiftelsen Lars Vilks minnesfond.

Sara Kristofferson fick priset

Under minnesseminariet delades ett stipendium ut med en prissumma på 25 000 kronor i Lars Vilks namn. Den som mottog priset var konstvetaren och författaren Sara Kristoffersson som får priset för ”för sitt mod och oräddhet”.

2021 opponerade Kristoffersson sig mot en namnändring av utställningslokalen ”Vita havet” på Konstfack i Stockholm. Lokalen hade i alla tider varit vitmålad men under vintern 2021 ville ett studentkollektiv ändra namnet då det ansåg rasistisk.

Enligt minnesfonden är Sara Kristoffersson ”en person som verkar helt i Lars anda”.

– Det känns otroligt bra. Jag kan inte tänka mig en finare utmärkelse, säger hon.

Hur minns du Lars Vilks?

– Jag minns honom framförallt för att det kretsade mycket kring yttrandefrihet och konstnärlig frihet och han stod upp för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.