Lastbilschaufför döms efter berusad färd i fel riktning på E6

Publicerad

I cirka fem kilometer körde den berusade lastbilschauffören mot färdriktningen på E6. Enligt vittnen tvingades flera bilar göra panikmanövrar för att komma undan den vingligt körande lastbilen. Nu döms föraren till sex månaders fängelse.

Händelsen inträffade 7 april i år på E6 utanför Landskrona. Enligt den 57-årige föraren hade han den morgonen druckit alkohol på en parkeringsplats med några andra chaufförer. Mannen har uppgett att han drack följande: cirka 5 centiliter vodka, 4 burkar öl och en liten flaska med omkring 5 centiliter naturmedicin som innehöll 70 procentig sprit.

Efter att ha sovit några timmar skulle mannen vid 18-tiden ge sig iväg för att köpa mat. Det är i samband med det som han körde ut på motorvägen – i fel färdriktning. En färd som tog slut först fem kilometer senare.

Tvingade väja i panik

Enligt vittnen körde lastbilen huvudsakligen i filen närmast mitträcket. Men eftersom lastbilen körde vingligt hamnade den några gånger även i den andra filen, enligt vittnena. De uppskattar även att lastbilen körde i 80-90 kilometer i timmen och runt 20-30 bilar mötte lastbilen under färden. Flera tvingades väja i panik för att undvika kollision.

Via ett hål i mitträcket, strax innan avfarten Landskrona södra, körde lastbilen slutligen över på rätt sida vägen igen. Polisen larmades och när lastbilschauffören blåste i utandningsprovet visade den att han hade en alkoholhalt på 1,36 promille.

Nu döms mannen av Lunds tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri till fängelse i sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.