Här slår polisen till mot knarksmugglaren. Foto: Polisen

Lastbilschauffören smugglade in 400 kilo knark – nu åtalas han

Uppdaterad
Publicerad

Det var i oktober 2018 som en utländsk lastbil anlände till Trelleborgs hamn lastat med cirka 400 kilo narkotika. Chauffören misstänks därefter ha levererat knarket till sex olika köpare. Det ingen av dem visste då var att polisen filmade händelsen.

Nu åtalas chauffören vid Lunds Tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Utöver detta åtalas han även för sex fall av synnerligen grovt narkotikabrott.

Köparna har redan dömts till fängelse, bland annat den man som fastnade på polisens film där han förde över knark till sitt eget släp utanför Landskrona. Där hittades drygt 250 kilo cannabis – vilket gav fem år och sex månader i fängelse.

Landskrona

Köparna greps men chauffören fortsatte

Chauffören misstänks även ha levererat narkotika till tre andra köpare i Landskrona kommun. I ett fall handlade det om 59 kilo cannabis till en man, i ett annat tog en kvinna och en man tillsammans emot 59 kilo amfetamin. Därefter köpte en annan man ungefär 18 kilo amfetamin, 16 kilo ecstasy samt 1 kilo cannabis.

Efter leveranserna runt om Landskrona greps köparna av polisen som hade spaning på händelsen både i luften och på marken. Ovetandes om detta fortsatte chauffören vidare norrut till Göteborgs kommun för att lämna över knark till ytterligare två köpare, som senare greps.

Sitter häktad

Efter gripandet av chauffören åkte han till Nederländerna då han var inblandad i en polisutredning där men fördes senare tillbaka till Sverige där han nu sitter häktad.

Mannen nekar till brott.

I klippet kan du se hur polisen använde helikopter för att följa lastbilen och filmade när lasten fördes över till olika köpare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landskrona

Mer i ämnet