Fartyget, som gått på grund nära stranden utanför Hittarp norr om Helsingborg, bärgas under onsdagsförmiddagen. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Misstänkta säkerhetsbrister på grundstötta fartyget

Uppdaterad
Publicerad

Ett lastfartyg gick på grund utanför Helsingborg på tisdagskvällen. Befälhavaren ombord hade somnat och är anhållen misstänkt för sjöfylleri. Fartyget kommer bärgas under torsdagen, troligen till Helsingborgs hamn. Men säkerhetsbrister ombord gör att det får stanna där tills vidare.

Larmet kom strax efter klockan 21 på tisdagskvällen. Ett 82 meter långt lastfartyg hade då gått på grund utanför Helsingborg, i höjd med Hittarp.

Efter att Kustbevakningen kommit ombord på skeppet, sent på tisdagskvällen, misstänktes befälhavaren för sjöfylleri. Han anhölls senare.

– Befälhavaren hade somnat och är nu misstänkt för sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik. Han är under utredning, säger Martina Söderberg, vakthavande befäl på Kustbevakningen strax efter midnatt.

Brott mot säkerheten

Enligt sjöfartsinspektör Mårten Dahl från Transportstyrelsen försökte befälhavaren backa loss fartyget efter grundstötningen, men utan att lyckas.

– Sjökorten för området visar att det är sandbotten här, så allt pekar på att fartyget kört in i en sandbank, säger han.

Dessutom finns det misstanke om brott mot säkerhetsbestämmelserna för sjöfart.

– Vakthållningen på bryggan nattetid ska bestå av ett befäl och en besättningsman som håller utkik. Men befälet var ensam, säger Mårten Dahl och fortsätter:

– Vi har också noterat ett antal andra brister i säkerhetsledningssystemet.

Får inte lämna svensk hamn

De fynden gör att fartyget inte omedelbart får lämna svensk hamn, troligen tas det in till Helsingborg efter bärgningen.

– Först ska det göras ytterligare en inspektion av säkerheten och den hålls av en myndighet i Gibraltar, säger Mårten Dahl.

Fartyget är registrerat i Gibraltar och var på väg från Svetly i Kaliningrad till Lidköping, enligt spårningsverktyget Marine Traffic. Enligt Kustbevakningen är hela besättningen rysk.

Ingenting läcker ut

Det har gjorts en besiktning av fartygets utsida och den visar inga brister – ingenting har läckt ut och det kommer heller inte in vatten.

– Vi hittade inga som helst spår av miljöpåverkan, säger Mårten Dahl.

Dykare ska undersöka fartygets skrov innan det kan dras loss från sandbanken.

Just nu finns ingen säker prognos för när bärgningen kan starta.

”Alla mår bra”

Sju personer fanns ombord på fartyget när det gick på grund och de väntas få stanna kvar hela natten.

Enligt Emelie Boyd, kommunikatör på Sjöfartsverket, mådde alla ombord på fartyget bra efter grundstötningen. Kustbevakningen och Sjö- och flygräddningscentralen var på plats med flera båtar för att undsätta fartyget.

Fartyget måste även avvakta den nya säkerhetsanalysen.

Fartyget har gått på grund strax norr om Helsingborg, ungefär i höjd med Laröd. Foto: Google Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.