Foto: SVT

Helsingborgspolisen: Unga får lätt tag på narkotika

Publicerad

Alla som är i tonåren riskerar att bli erbjudna att köpa narkotika – vilken skola de än går på. Det säger polisen i Helsingborg.

Enligt polisen finns och säljs narkotika på både gymnasieskolor och högstadieskolor. Nyligen gick man in med knarkhund på en högstadieskola i Helsingborg.

– Hunden visade intresse. Det tyder på att det funnits droger där men vi hittade inget, säger Björn Holmberg, gruppchef på polisen i Helsingborg.

Kompisar och langare säljer

I går berättade SVT Nyheter Helsingborg om den förtvivlade pappa vars son mår dåligt av att det är så mycket narkotika i omlopp på hans sons skola. Enligt polisen är narkotika ett utbrett problem bland unga.

– Det finns en kundkrets, unga som köper. Alla som är i tonåren riskerar att bli erbjudna att köpa narkotika. Det gäller var de än bor och vilken skola de än går på. Och det gäller alla samhällsklasser, säger Björn Holmberg.

Region Skåne har gjort en undersökning som bygger på en enkät bland unga på gymnasiet. Uppgifterna är från 2016. Den visar att ungdomarna har två huvudvägar till narkotika: kompisar och langare.

Enligt polisen är det inte svårt att gå tag på narkotika i Helsingborg.

– Många unga vet var de som säljer finns, säger Björn Holmberg.

Cannabis social drog

Hans uppfattning är att det mest handlar om cannabis, alltså marijuana och hasch. Men det förekommer också tyngre droger, som opiater som är besläktade med heroin.

Många unga menar att all användning av narkotika inte är missbruk.

– De betraktar inte cannabis som narkotika. Det är mer socialt accepterat och inte stigmatiserande som tyngre droger.

Vad gör polisen?

– Det är ganska svårt att komma åt det här problemet på skolorna. Vi måste i princip ta någon på bar gärning. Vi är beroende av den hjälp vi kan få från skolor och kommunen och jag upplever att de gör vad de kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.