Ett halvautomatiskt gevär, en så kallad AR-15, hittades hemma hos mannen. Därtill fann polisen magasin och patroner. Foto: pOLISENVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ledande gängmedlem inför rätta för grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Tre pistoler och en automatkarbin – det fann polisen på två adresser i Klippan och Ängelholm i höstas. Nu åtalas en man för grovt vapenbrott. Enligt polis och åklagare har han en ledande ställning inom mc-klubben Bandidos.

I oktober förra året gjorde polisen en husrannsakan mot mannens bostad i Klippans kommun.

Där hittades en automatkarbin med tillhörande magasin och patroner och en halvautomatisk pistol.

Erkänner grovt vapenbrott

Vapnen kopplas till mannen, som enligt åklagare och polis har en ledande ställning inom mc-klubben Bandidos i Helsingborg. Enligt mannens försvarare Ulf Juhlin, erkänner mannen vissa delar av åtalet.

– Han erkänner grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen, säger Ulf Juhlin.

Helsingborgsavdelningen var den första som bildades i Sverige och har därför status som moderklubb inom mc-klubben.

Hemma hos mannen hittade polisen kläder och artiklar som tyder på att mannen är medlem i klubben, och att han har en hög position.

Vapen i förråd

Polisens tillslag i Klippan ledde till en ytterligare en husrannskan. Då mot ett förråd i Ängelholm som tillhör mannen.

Där beslagtogs en luftrevolver och narkotika.

– Det som utgör ett brott i det fallet är att det i luftrevolvern satt en trumma, en så kallad instickspatron, som innebär att man kan avfyra skarp ammunition med det, säger åklagaren Per-Axel Rosén Beck.

Du anser att vapeninnehaven är av särskilt farlig art, varför?

– Man brukar prata om att gärningen är av särskilt farlig art, om det finns en risk att det kommer till brottslig användning, eller om de figurerar i kriminell miljö.

Och du menar att mannen har en hög ställning inom Bandidos, varför då?

– Det är den bevisning vi har som pekar på att han är medlem i Bandidos och att han även haft en officersroll med ansvar för klubbens säkerhet och vapeninnehav, säger Per-Axel Rosén Beck.

En pistol och tre magasin hittade polisen i en låda på mannens adress. Foto: En pistol och flera magasin hittades i en låda i bostaden.

Gamla vapenlagen gäller

Vapenbeslagen gjordes i oktober förra året, innan den nya skärpta lagstiftningen för grovt vapenbrott trädde i kraft. Det innebär att mannen åtalas enligt den gamla straffskalan.

Åklagaren vet ännu inte vad han kommer att yrka på för straff.

Den misstänkte har suttit häktad sedan oktober. Rättegången är planerad till den 27 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer