Från vänster: Ola Forssmed, Sussie Eriksson, Fredrik Dolk, Eva Rydberg och Kalle Rydberg. Foto: Julia Maric/SVT

Lögner, svek och skratt på Fredriksdal i sommar

Uppdaterad
Publicerad

I sommar är det ännu en gång dags för Eva Rydberg och hennes medskådespelare att inta teaterscenen på Fredriksdal i Helsingborg. Denna gången för att spela en klassisk komedi.

Förra veckan började repetitionerna inför Hotelliggaren och nu är alla skådespelare på plats och repeterar utomhus trots väderlek.

– Jag har försökt att få hit pjäsen i några år, berättar Eva Rydberg, teaterchef på Fredriksdal som också spelar hotelldirektör i uppsättningen.

Eva Rydberg tillsammans med Ola Forssmed, Sussie Eriksson, Fredrik Dolk och Kalle Rydberg utgör huvudrollerna i sommarens föreställning. Sven Melander står för regin. Han har ett långt förflutet med föreställningen och översatte originalet redan på 80-talet.

– Det är olika ingredienser i den här föreställningen och det är i grunden en mycket rolig pjäs och tillsammans med det som skådisarna gör blir det väldigt bra, berättar Sven Melander.

Otrohet och politik

Hotelliggaren utspelar sig i London på 1980-talet och handlar om politikern Richard Willey (Fredrik Dolk) som checkar in hos den strame och något stirrige hotellchefen (Eva Rydberg) med sin hustru Pamela (Sussie Eriksson).

Richard ska ägna eftermiddagen åt förberedelser inför en sedlighetsdebatt i underhuset och har därför bestämt möte med sin kompanjon och högra hand, George Pigden (Ola Forssmed). Det ingen vet är att Richard i själva verket planerar att vara otrogen och han tar hjälp av sin kompanjon för att inte bli upptäckt. Detta blir starten på en karusell där komedi, lögner och politik är några ingredienserna i sommarens uppsättning av den klassiska farsen på Fredriksdal.

– Jag tycker att pjäsen passar här på Fredriksdalsteatern för den är så fruktansvärt rolig och kommer man hit här ska man skratta, avslutar Eva Rydberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer