– Det är en tung dag. Lisa är en politiker med lång erfarenhet som lämnar ett stort hål efter sig, säger lokala partiordföranden Torkild Strandberg (L). Foto: Erik Danielsson/SVT

Lokalordföranden bestört över Lisa Flinths avgång

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas andranamn i Landskrona, Lisa Flinth, lämnar både tjänsten som partistrateg och samtliga kommunala uppdrag. Det beskedet gav hon på torsdagseftermiddagen.

– Det är en tung dag. Lisa är en politiker med lång erfarenhet som lämnar ett stort hål efter sig, säger Torkild Strandberg, ordförande för Liberalerna i Landskrona.  

Det var i TV4:s ”Kalla fakta” som Lisa Flinth blev uppringd av en person som utgav sig för att vilja skänka en större summa pengar till partiet mot att han skulle förbli anonym. Samtalet spelades in, och Lisa Flinth gav råd om hur man kunde kringgå redovisningskravet. 

”Personligt misstag”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson meddelade senare på dagen i TV4 att Lisa Flinth lämnar sin tjänst som ansvarig för Liberalernas strategiska ledningsstöd.  

– Det är ett personligt misstag som Lisa Flinth beklagar och hon har frivilligt valt att lämna sin tjänst, säger han till kanalen.

Lisa Flinth har varit ordförande i utbildningsnämnden, ledamot av kommunfullmäktige och har haft ett antal andra mindre kommunala uppdrag i Landskrona. Hon är dessutom andranamn på partiets kommunlista. 

Kan hon fortsätta vara det? 

– Det är alldeles för tidigt att säga. Hon får själv förhålla sig till det och vilka förutsättningar hon har att bedriva politik, säger Torkild Strandberg. 

Fortsatt förtroende

Har ni uppmanat Lisa Flinth att lämna uppdragen? 

– Inte lokalt. Jag har ingen kännedom om vad man gjort centralt. 

Du har tidigare i dag sagt att du har förtroende för henne. Vidhåller du det? 

– Ja, absolut. Det är viktigt att framhålla att fem av åtta riksdagspartier gjorde samma sak som Lisa i programmet. Det visar att lagstiftningen inte klarar mötet med verkligheten. Det måste vi göra något åt.

Ska inte politiker följa de lager de själva instiftar?

– Självklart ska politiker följa lagarna. Det jag menar är att man borde diskutera att se över lagen, kanske behövs strängare straffpåföljder.

Torkild Strandberg och Lisa Flinth har tidigare levt tillsammans och har ett gemensamt barn. Det framkom inte i en tidigare version av artikeln.

Är det lämpligt att du mot den bakgrunden kommenterar hennes avgång?

– Sett i efterhand borde jag nog ha bett någon annan göra det, säger Torkild Strandberg.

SVT Nyheter söker Lisa Flinth för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.