Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kalla faktas hemliga inspelning med Socialdemokraternas ekonomichef i klippet. Foto: TV4 & Christine Olsson/TT

Kalla fakta: Flera partier föreslår upplägg för att kringgå lagen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2018 måste partier redovisa varifrån större ekonomiska bidrag kommer. I en granskning av Kalla fakta föreslår dock fem av åtta partier upplägg för att kringgå lagen när en affärsman säger sig vilja donera en stor summa pengar anonymt.

– Så kommer det inte finnas någonting som går att spåra. Och sen fakturerar Liberalerna mig, säger bland annat Liberalernas Svend Dahl i programmet.

Efter Kalla faktas avslöjande om att en ledande KD-politiker övervägt att ta emot anonyma partidonationer, trots att det kan strida mot lagen, avslöjas att fler partier har försökt kringgå lagens krav på öppenhet och transparens, för att ta emot hemliga pengar.

Kristdemokraterna, Liberalerna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har alla inför dolda kameror tipsat om hur man kan donera till partiet anonymt.

Olika metoder för att kringgå lagen

Bland annat ska S, L, M och SD ha föreslagit bulvanupplägg, det vill säga att pengarna ges via en annan person, för att hålla den riktiga givaren hemlig.

M föreslog bland annat ”familjemetoden” – en annan typ av bulvanupplägg där pengarna sprids ut på ett större antal givare. Även ”Lotteri”-metoden, där flera personer köper ett stort antal lotter på autogiro varje månad, föreslog M som ett sätt att stödja partiet.

S har sedan länge, och M har nyligen startat, lotterier där det är möjligt att stödja partierna anonymt.

Ett annat förslag som kommer från L, handlar om att ge pengar till ett projekt som inte direkt kan kopplas till partiet, men som partiansvarig säger kommer att gynna partiet.

Säger annat bakom dold kamera

Lisa Flinth, L:s ansvarig för strategiskt ledningsstöd, har tidigare inför kameror sagt att öppenhet och transparens ”betyder allt”.

När Kalla faktas anonyma affärsman kontaktar henne och vill ge en halv miljon kronor utan att det redovisas låter det på ett annat sätt.

– Hur gärna jag än vill så måste vi förhålla oss till regelverket. Ett ekonomiskt bidrag till partiet, det går inte att runda det. Däremot kan man stötta partiet på andra sätt, men då rör man sig i gråzonen, säger hon i programmet.

När Dahl och Flinth konfronteras med ljudinspelningarna vill de inte ställa upp på intervjuer eller kommentera uppgifterna.

Enligt lagen om insyn i finansiering av partier ska bidrag på över ett halvt prisbasbelopp, i dagsläget 24 150 kronor, offentliggöras.

Programmet har kontaktat samtliga partier med erbjudanden om stora anonyma donationer. Bara Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet säger att det helt enkelt inte går att donera stora summor utan att namnet redovisas.

Lagen om insyn i partiers finansiering

Lagen om insyn i partiers finansiering skärptes 2018 för att förhindra korruption.

Stora anonyma bidrag är förbjudna för att dolda pengar inte ska kunna påverka politiken. Enligt lagen ska varje parti öppet redovisa namnet på varje person som ger mer än 24 150 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.