Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch (KD) kommenterar uppgifterna om att partiet försökt ta emot anonyma donationer. Foto: SVT

Busch om anonyma donationer: ”Har utgått från regelverket”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

KD-ledaren Ebba Busch anser att hennes partikamrater höll sig på rätt sida av lagen när de föreslog tillvägagångsätt för att kringgå redovisningskravet och ta emot ett större anonymt partibidrag.

– Jag uppfattar att man har försökt utgå från det regelverk och lagstiftning som finns, säger hon.

I klipp, inspelade med dold kamera, föreslår KD:s partisekreterare Peter Kullgren och biträdande partisekreterare och ekonomichef Robert Lisborg tillvägagångssätt för att ta emot stora anonyma bidrag till partiet från en affärsman under falsk flagg. Det avslöjar TV4:s samhällsprogram Kalla fakta.

Tillvägagångssätten som presenteras kringgår lagen om insyn i partiers finansiering, som fastslår att partier måste redovisa privata bidrag över 24 150 kronor.

KD-ledaren Ebba Busch anser däremot att hennes partikamrater har agerat enligt regelboken, säger hon när hon möter pressen inför Aftonbladets partiledardebatt på onsdagskvällen.

– Jag uppfattar att man har försökt utgå ifrån det regelverk och den lagstiftning som finns, säger Busch till TV4.

– Det diskuterades ett upplägg som mina medarbetare gjorde bedömningen inte hade varit förenlig med regelverket och då hade vi inte heller kunnat gå vidare med den här donatorn, säger hon till SVT Nyheter.

Kalla fakta hävdar att det var den påstådda affärsmannen som avbröt kontakten med partiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet