I företaget Vikentomaters stora växthus utanför Viken odlas det bland annat över 90 sorters tomater och 46 olika chillis.
– Vi är andra generationens odlare och tredje sitter där inne på tillväxt, säger ägaren Mats Olofsson.
Från jord till bord
För att ta till vara på så mycket som möjligt av allt som odlas startade Mats och Susanne Olofsson i år upp ett produktionskök.
– Nu kan vi göra auberginröra och annat på saker som vi annars hade slängt, säger Mats Olofsson.
För bland annat det belönas nu företaget med priset Årets klimatbonde. I juryn satt bland annat representanter från klimatpolitiska rådet, Världsnaturfonden och Svenskt Sigill.
Recirkulerande system
Företaget återanvänder sig även av ett slutet vattenkretslopp som minskat förbrukningen med över 30 procent.
– Vi använder oss av biologisk bekämpning istället för att bespruta våra plantor med kemiklier. På så sätt försöker vi hitta en naturlig balans i växthuset, säger Mats Olofsson.