Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rejält lönelyft för Höganäs kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Höganäs kommunalråd kommer få en månadslön på 71 940 efter valet. Ett lönepåslag med 6540 kronor. Det klubbades igår trots protester från MP och V.

– Det är inte ansvarsfullt att höja lönerna på politiska tjänstemän när det pratats hela hösten om att spara ner i kommunen, säger Barbro Stigsdotter (MP) som sitter i Höganäs kommunfullmäktige. 

Sedan 2006 har Höganäs kommun följt riksdagsledamöters lönenivå. Under gårdagen röstade dock kommunfullmäktige för att frångå den principen och öka lönen till 110 procent av riksdagslönen.

”Sparkrav ska även gälla politiker”

Barbro Stigsdotter tror att beslutet grundar sig i att några tjänstemän tjänar mer än kommunstyrelsens ordförande vilket ”stack i ögonen på vissa”.

Hon tycker att sparkrav bör gälla även politikerna och inte bara kommunens nämnder och förvaltningar.

– Det uttalandet får stå för dem, det ligger i deras politik att motsätta sig det här, säger Gustaf Wingårdh (M) ordförande i Höganäs kommunfullmäktige. 

Enligt honom är det inga konstigheter att en av de högst ansvariga inom kommunen tjänar åtminstone lika mycket som tjänstemän. Han menar även att det är på hög tid att lönen höjs till en mer marknadsanpassad nivå och att de tittat på andra kommuner i Skåne som referens. 

Socialdemokraterna motsatte sig till en början förslaget men gick efter förhandlingar med på det. 

– Vi kompromissade, det är så det är i politiken, säger Ann-Margreth Larsson (S) som sitter i Höganäs kommunfullmäktige.

Införs efter valet

Peter Schölander (M) är sittande kommunstyrelseordförande sen ett knappt år tillbaka och vill fortsätta även efter valet. Lönefrågan har inte påverkat den målsättningen och han var själv inte delaktig i förslaget om löneökning menar han. 

– Jag tog det här jobbet enligt villkoren som fanns då men det är ju ett utsatt jobb som går dygnet runt, sju dagar i veckan, säger Peter Schölander. 

Löneförändringen i Höganäs

En riksdagsledamot tjänar 65 400 kronor.

Höganäs kommunstyrelseordförande kommer efter valet tjäna 71 940 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.