Lotta Ekedahl fick inte sin avlidna mammas post på flera veckor och är nu kritisk till kommunens posthantering under pandemin – hör henne berätta mer här. Foto: SVT/Stina Sandström

Lotta fick inte sin avlidna mammas post – breven var hos kommunanställd

Uppdaterad
Publicerad

Den post som skulle vidarebefordras till Lotta Ekedahl efter hennes mammas död kom inte på flera veckor. Det visade sig att breven låg hemma hos en kommunanställd som jobbade hemifrån.

– Det känns väldigt olustigt, säger Lotta Ekedal.

I början av januari avled Lotta Ekedahls mamma efter att ha blivit smittad av covid-19 på ett äldreboende i Perstorp. Mammans post som adresserats till äldreboendet skickades då till kommunkontoret.

Men istället för att direkt skicka vidare breven till dottern tog en kommunanställd, som jobbar hemifrån på grund av pandemin, hem posten. Där låg den minst en vecka.

– Jag tycker det är under all kritik. Även om vi har en pandemi måste man se till att jobbet fungerar och att det är löst innan personen går hem och jobbar hemifrån.  säger hon.

Saknar fortfarande post

Det var först i slutet på förra veckan som Lotta Ekedahl fick sin avlidna mammas post – efter att själv ha kontaktat kommunen. Då var det elva brev som dök upp i brevlådan.

– Men jag väntar fortfarande på post. Vi kan ju inte påbörja en bouppteckning eftersom vi inte har fått papprena från alla banker, säger hon.

Verksamhetschefen Patrik Wilhemsson menar att kommunen brustit i sina rutiner.

– Posten som tillhör en brukare eller anhörig har sorterats med vår vanliga kommunala post och då har den hamnat hemma hos den anställda. Vår administrativa personal jobbar hemifrån så mycket som möjligt vilket har fördröjt hanteringen oförsvarbart länge, säger han.

Posthanteringen ses över

Kommunen har nu ändrat sina rutiner gällande posthanteringen.

– Boendet ska fråga anhöriga och efterlevande om hur man vill ha posten och har man ingen speciell överenskommelse kommer det postas direkt från boendet med utgående post, säger Patrik Wilhemsson.

I klippet ovan kan du höra Lotta Ekedahl berätta om poststrulet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.