Ivo bekräftar situationen och meddelar att det nya IT-systemet tillfälligt blandade ihop olika användare, något som gjorde att anställda gavs tillgång till varandras ärenden. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

LSS-medarbetare hotade slänga boende i vattendrag

Uppdaterad
Publicerad

En medarbetare på ett LSS-boende i Helsingborgs kommun ska ha sparkat undan benen på en utåtagerande brukare och sen hotat att slänga denne i ett vattendrag. Nu har kommunen anmält sig själv, enligt Lex Sarah.

Efter att medarbetaren sparkat undan benen på den boende ska denne ha ramlat omkull. På grund av sin funktionsnedsättning har den boende inte själv kunnat berätta om händelsen, men ska ha uttryckt smärta, enligt anmälan.

Händelsen inträffade under en promenad då den boende blev utåtagerande och, enligt ett pressmeddelandet, ska medarbetaren även ha uttryckt sig med hård ton och hotat att slänga den boende i ett vattendrag.

Intern utredning pågår

Vård- och omsorgsförvaltningen har nu anmält händelsen enligt Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Enligt pressmeddelandet har kommunen vidtagit arbetsrättsliga åtgärder mot medarbetaren som ska ha agerat fel och en intern utredning pågår just nu.

Marie Strömberg, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen, säger att man nu kommer se över vilka förändringar som behöver ske för att något liknande inte ska kunna hända igen.

– Något sånt här ska inte få inträffa. Alla som jobbar med människor med denna typ av funktionsnedsättning ska veta hur man ska agera när personer blir utåtagerande, säger Marie Strömberg i pressmeddelandet.

Detta är Lex Sarah

Visa

Anställda är enligt lag skyldiga att rapportera missförhållanden eller risker för missförhållanden hos verksamheter inom socialtjänsten eller inom ramen för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Den som bedriver verksamheten är också skyldig att utreda, dokumentera och avhjälpa missförhållandena samt att snarast anmäla det som hänt till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Dessa bestämmelse brukar kallas Lex Sarah.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer