Nu talar ägaren ut efter olyckan i Norra hamnen i Helsingborg. Foto: Läsarbild/SVT

Lyxbil hamnade i vattnet – ägaren: ”Osynliga alger låg bakom”

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren och föraren till den bil som hamnade på havets botten i samband med sjösättandet av en vattenskoter i Helsingborg berättar nu för SVT hur det hela gick till.
– Det var hala, osynliga, alger som låg bakom. En ren olyckshändelse, säger han.

Det var dramatiska scener som utspelade sig i Norra hamnen på tisdagseftermiddagen när en vattenskoter skulle sjösättas.

En Porsche med släp gled ner i vattnet. Bilägaren berättar nu för SVT om den minst sagt oväntade händelsen.

– Vi var fyra personer som skulle sjösätta vattenskotern. När jag kom till rampen så kollade jag att allt såg okej ut, vi gjorde en visuell kontroll av rampen. Sedan satte jag mig i bilen och min vän stod bakom och dirigerade mig på rampen, säger han.

Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Längst ner på rampen finns en säkerhetsbalk som i ett nödläge ska kunna stoppa en bil som kör för långt ner.

– Vi stannade bilen och släpet inom ramen för säkerhetsbalken vid stupet, precis som man ska göra. När min vän gav klartecken om att vi stod rätt så la jag i parkeringsläge och handbroms och gick ut, säger bilägaraen.

”Jag kände under mina fötter att det var halt”

– När jag hade klivit ur och närmat mig bakdäcken märkte jag att det var halt under mina fötter. Där trodde jag innan att det var torrt – men det var hala, osynliga, alger. Det gick inte att se att det var halt.

– Jag kände att vi måste komma upp en bit med bilen. Men precis när jag skulle börja gå börjar bilen och släpet glida bakåt, säger han.

Vad tänker du då?

– I det läget tänker jag ”shit”. Jag försöker ta mig upp till förarsidan och få igång bilen. Men jag hinner inte det från den plats jag står på. Bilen och släpet glider ner, förbi säkerhetsbalken och ner i havet, säger bilägaren.

Bilen bärgades vid 20-tiden på kvällen efter cirka fyra timmar i vattnet. Foto: Läsarbild

Bilägaren: Jag gjorde inget fel

Bilägaren beskriver att bilen var under vattnet på 20-30 sekunder.

– Det gick fort, man hinner inte tänka så mycket, säger han.

Men bilägaren hann koppla bort släpet från bilen, samtidigt som den fylldes med vatten och sedan sjönk till botten – flera meter ner.

Hur tänker du i dag – klandrar du dig själv?

– I början klandrade jag mig själv – men så här i efterhand, beroende på omständigheterna på rampen, känner jag att jag inte att gjorde något fel. Jag har sjösatt båtar och vattenskotrar många gånger, dessutom vid den här rampen. Det var en ren olyckshändelse, fel dag – med oturen att havsvattnet skapat ett halt underlag som vi inte kunde se den här dagen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer