Magisk träkonst av mystisk konstnär

Uppdaterad
Publicerad

Sagofigurer på träden vid Elfdalens camping har fått Klippanborna att reagera. Flera har undrat vem som ligger bakom de annorlunda konstverken.

– Jag kom ut med hunden på morgonen och tänkte: vad fasen är det för något märke i trädet? Sen såg jag att där stod en person och bankade. Jag tänkte inte så mycket på det då, men sen gick jag bort och tittade, säger Christer Johansson, som är campingvärd på Elfdalens camping.

– Mycket vackert, tillägger han.

Personen ifråga heter Leonard Anton och kom till Sverige för åtta månader sedan efter att hans byggföretag i Madrid fått stänga efter finanskrisen. Han har länge varit intresserad av sagolegender och tänkte att hans stil med skulpturer i trä, som brukar ta honom ungefär två dagar att göra, skulle gå hem i Skandinavien.

Hyllning till dottern

Han är inte främmande för att göra en större mängd konstverk i närheten av campingen, men än så länge finns två alvprinsessor som han har gjort som en hyllning till sin dotter.

– Jag hade mycket fritid och mycket saker på mitt hjärta som jag ville uttrycka. Och jag tänkte att här i Sverige finns mycket träd och skog och jag vill gärna uttrycka kärlek och andra saker på ett fysiskt sätt, berättar han.

I framtiden vill Leonard Anton arbeta med arkitektur och trots att träskulpterandet lett till många positiva kommentarer, är det egentligen mest något han gör för att hålla sig sysselsatt för tillfället.

– Alla frågar mig samma sak: Varför gör jag det här? Men varför måste man ha ett motiv för att göra något? Mitt motiv är bara konsten och kärleken jag har i mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer