Apparatskåp, detaljinredning och toalett var några av föremålen som blev förstörda av fotobollssupportrarna. Övervakningskameran blev förstörd och på den sitter ett MFF-klistermärke. Foto: Matena, leverantör till Skånetrafiken

Malmö FF-supportrar vandaliserade tågvagnar – ”Det här blir dyrt”

Uppdaterad
Publicerad

Kopplingen, bälgen, mellan vagnarna, en övervakningskamera och informationsdisplayer är några av sakerna som blev förstörda av Malmö FF-supportar under söndagen.

Supportarna var på väg till en match i Helsingborg mellan HIF och MFF. Det har även tidigare varit stökigt i samband med matcher. Därför brukar Skånetrafiken ha en löpande dialog med supporterklubbar just för att förhindra den här typen av skadegörelse som är den första av sitt slag i år.

Har kontakt med klubbarna

– Vi är förvånade, men uppenbarligen kunde det ske ändå trots bra kontakt, säger Skånetrafikens presskommunikatör, Kristian Ördell.

Än så länge har polisen fått in två anmälningar. Materialet från kameraövervakningen är sekretessbelagt och används till polisens förundersökningsarbete. Men SVT kan idag visa några stillbilder från skadegörelsen på tåget.

Kan bli dyrt

Skånetrafikens enhetschef för drift och fordon för affärsområdet tåg, Magnus Andersson, hoppas att polisen ska hitta de skyldiga men lyckas man inte göra det får Skånetrafiken betala notan som kan springa upp i över 100 000 kronor.

– Bälgen mellan vagnarna har man skurit i, till exempel. Det är tråkigt och onödigt och det var förfärligt för de resenärerna som var ombord på tåget. Det är trist när man inte kan köra den trafik som är tänkt, säger han.

– Jag förväntar mig nu att supporterklubbar och polis vidtar de åtgärderna som går så att det i fortsättningen handlar om trevligheter och inte om huliganism i samband med matcher, säger Magnus Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer