Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkoherden Eva-Lotta Grantén håller upp en del av regnbågsflaggan som tändes fyr på utanför Sofia Albertina kyrka. Hör henne berätta mer om vad som hände i klippet ovan. Foto: Linda Ekström/SVT

Män tände eld på Svenska kyrkans prideflagga i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

I början på veckan tände två män eld på en regnbågsflagga utanför Sofia Albertina kyrka i Landskrona. Dygnet före skedde en liknande incident utanför Veberöds kyrka. Nu har kyrkan ökat säkerheten.

Det var i måndags som två män försökte bränna upp en av regnbågsflaggorna utanför kyrkporten på Sofia Albertina kyrka i Landskrona.

– Vi blev ditringda av allmänheten som såg att två män i 40-årsåldern försökte tända eld på en regnbågsflagga. När vi kom fram fanns ingen kvar, men vi hittade tändstickor och såg att någon försökt tända eld på flaggan, säger Tina Anderberg, polischef i Landskrona.

Den senaste tiden har Svenska kyrkan där märkt av ett allt större motstånd mot församlingens engagemang och ställningstagande.

– Det är naturligtvis obehagligt, men framförallt reagerar vi med att hänga upp en en ny flagga för att stå upp för alla människors lika värde, säger Eva-Lotta Grantén kyrkoherde i Sofia Albertina kyrka.

Flera incidenter på kort tid

Dygnet före skedde en likande incident i Veberöds församling där någon eller några skar av linan på kyrkans flaggstång och halade ned regnbågsflaggan. Och tidigare i sommar plockade en man ner regnbågsflaggan utanför Sofia Albertina kyrka och konfronterade personalen.

– Jag tog kontakt med kyrkoherden där och vi undrar såklart om det är en trend. Det är klart att vi är på vår vakt med det förhöjda säkerhetsläget och polariseringen i samhället, säger Eva-Lotta Grantén.

Är det brottsligt att tända eld på en regnbågsflagga?

– Vi har rubricerat det som skadegörelse, sen kan man diskutera vilket motiv som ligger bakom och varför man försökte tände eld på just en regnbågsflagga, säger Tina Anderberg.

Till följd av årets händelser har kyrkan ökat säkerheten för personalen med bland annat överfallslarm och ökad bevakning.

Hör mer om händelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.