”Många av rummen är riktigt bra”

Uppdaterad
Publicerad

De asylsökande i Hemmeslöv i Båstads kommun vill bo kvar, trots att fukt och mögel gjort att kommunen dömt ut boendet. Samtidigt förbereder sig Migrationsverket på att flytta de boende.

På torsdagen beslutade myndighetsnämnden i Båstad kommun att asylboendet i Hemmeslöv ska stängas om fukt- och mögelproblemen inte åtgärdas till den 14 september. När SVT Nyheter idag besökte boendet berättar flera asylsökande att de vill bo kvar. Problemen är delvis överdrivna menar de vi pratat med.

– Mitt rum är väldigt bra, säger Abdul Razzak, asylsökande som bott på boendet sedan i januari.

– Det är klart att det även finns rum som är sämre och som folk faktiskt inte borde bo i.

Eiad är säker på vad han tycker är ett större problem än mögel- och fuktskador.

– Maten, vi saknar den arabiska maten oerhört. Många tycker att det är större problem än själva rummen, säger han. 

Både Abdul och Eiad säger sig känna av fuktproblem men har fått en fungerande ventilation i rummet de delar. Annars säger de som SVT Nyheter pratat med att avsaknaden av arabisk mat det största bekymret.

”Hoppas kunna avskriva ärendet”

Från kommunens sida hoppas man idag att en stängning i slutändan inte blir nödvändig.

– Vi hoppas att verksamhetsutövaren åtgärdar problemet så att vi kan avskriva ärendet, säger James Johnson (BP), ordförande i myndighetsnämnden i Båstad kommun.

Vad säger du till de som menar att ni inte alls vill ha något asylboende här och därför försöker stänga det?

– Jag tycker det är osakligt. De partier som sitter i den beslutande nämnden röstade med majoritet för förslaget att ha ett asylboende i Båstad, förklarar James Johnson.

Kan opinionen ha svängt?

– Det var inget vi alls berört i nämnden. Vi har gjort en saklig bedömning på miljötjänstemännens underlag, säger James Johnson (BP).

Migrationsverket har tidigare inspekterat

200 asylsökande bor i Hemmeslöv och om kommunens beslut verkställs den 14 september kommer dessa att behöva flyttas någon annanstans.

– Vi bevakar ärendet och har en beredskap för att omplacera de boende om det behövs, säger Emelie Smedslund vid Migrationsverkets presstjänst.

Migrationsverket gjorde själva en besiktning av boendet den 21 januari innan man godkände att Jokarjo kunde öppna sin verksamhet på gården. Man fann då saker att åtgärda och gjorde en andra besiktning 3 februari. Då ansåg man att gården var i sin ordning. Sedan upptäckte kommunen fuktskadorna i slutet av mars.

– Möglet kan ha uppstått under vägen däremellan, säger Emelie Smedslund.

Vad händer med avtalet med Jokarjo om boendet får verksamhetsförbud?

Då kan vi säga upp avtalet med Jokarjo på den enskilda anläggningen.

Det skulle dock inte automatiskt innebära att Migrationsverket slutar samarbeta med företaget.

– Om ett bolag upprepade gånger brister i avtalen så att man starkt kan ifrågasätta deras yrkesmässiga kapacitet, så kan vi säga att vi inte vill jobba mer med bolaget. Men det har ännu inte hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.