Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Jansson är säkerhetsstrateg i Helsingborg och har upptäkt sårbarheter i civilförsvaret i kommunen. Hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Mångmiljoner till civilförsvaret i Helsingborg – satsar på lokal nödradio

Uppdaterad
Publicerad

Förra året satsade Helsingborgs kommunpolitiker 50 miljoner kronor på att stärka civilförsvaret i staden. Nu skjuts ytterligare 10 miljoner för att bland annat bygga ut ett nödradiosystem.

I samband med Rysslands invasion av Ukraina och det förhöjda säkerhetsläget ökar nu stadens politiker anslaget till civilförsvaret i Helsingborg med 10 miljoner kronor. Tidigare hade man avsatt 50 miljoner.

– Det har av- och nedmonterats i 30-års tid. Vi står inför en monumental utmaning och det gäller hela Sverige, säger Jakob Jansson,säkerhetsstrateg i Helsingborgs kommun.

Därför har staden undersökt vilka sårbarheter som finns och funnit allt ifrån kommunikation och reservkraft till dieseldepåer och beredskapslager.

– Det här är lärdomar vi har från Ukraina där vi ser hur sårbart sambandet är. Beslutet innefattar ytterligare satsningar på det nationella Rakelsystemet men också ett alldeles eget nödradiosystem för att kommunicera mellan kommunala verksamheter, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Konsekvenser kan ses på nära och på långt håll

Just införandet av det nya kommunala nödradiosystemet ses som en avgörande åtgärd där lärdomar har hämtats både från långt håll men också från grannkommunen.

– 2018 var det ett längre strömavbrott på 16 till 18 timmar i Höganäs. Redan efter 13 minuter tappade min mobiltelefon sin täckning och det gällde för hela kommunen. Där var det ett problem att man inte kunde nå ut till sina verksamheter, säger Jakob Jansson.

Totalt rör det sig om över 500 enheter som ska placeras ut Helsingborgs olika verksamheter som ska kunna användas i kristider – men även vid andra tillfällen.

– Jag hoppas att det blir ett system som används i vardagssituationer eftersom det handlar om att ha kompetens om systemet men det är upp till varje förvaltning, säger Jakob Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.