Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggställningarna står fortfarande kvar i kyrkan efter den kraftiga explosionen i våras. Kyrkan väntas inte vara helt återställd än på flera månader. Hör mer i klippet. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Mariakyrkan fortfarande under reparation efter vårens explosion i centrala Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig explosion som inträffade i våras i centrala Helsingborg orsakade stora skador på Mariakyrkans fönster. Sju månader senare står byggställningar i kyrkan kvar.

Det är fönstren med mosaikmålningar från 1959 som fortfarande repareras, ett komplicerat och stort arbete då de måste tas ned och skickas till experter. Två av fönstren är inte klara.

– Arbetet har ju redan pågått ett tag, så kanske sex månader ytterligare, säger Annika Lindfors, informatör i Mariakyrkan.

De andra av kyrkans fönster som förstördes hann precis bli återställda innan Luciafirandet.

”Något som inte får hända”

Annika Lindfors och Kristian Lillö, kyrkoherde i Helsingborgs pastorat, minns hur känslosamt det var när de kom till kyrkan efter explosionen.

– Jag grät aldrig men jag var blöt i ögonen, berättar Annika Lindfors.

Hör dem berätta om explosionen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.