Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kyrkoherden berätta om hur Mariakyrkan drabbas av sprängningen i klippet. Foto: SVT

Efter sprängningen: Mariakyrkan tvingas hållas stängt

Uppdaterad
Publicerad

Det var tidigt på tisdagsmorgonen som polisen och bombskyddet larmades till centrala Helsingborg efter att en kraftig detonation inträffat. Flera fönster har krossats bland annat på Mariakyrkan som tvingas hålla stängt.

Sprängningen inträffade utanför en restaurang i närheten av Mariakyrkan. Flera fönster på fastigheter omkring Mariatorget har skadats i samband med sprängingen. Även flera fönster på Mariakyrkan.

– Det har blivit skada på några av de gamla fina glasmålningarna, säger Kristian Lillö, kyrkoherde Helsingborgs pastorat.

Tvingas stänga

Det är framför allt det yttre glaset på kyrkan som tagit skada, men även på insidan har vissa fönster med unika mosaikmålningar från 1959 krossats som orsakat glassplitter på golvet inne i kyrkan.

Nu pågår arbetet med att restaurera fönstrena.

– Vi har en bokning imorgon som troligtvis inte kommer att äga rum. Det är ledsamt och så fort vi bara kan kommer vi öppna kyrkan, säger Kristian Lillö.

Gymnasieskolan drabbas

Även i en av byggnaderna där gymnasieskolan Procivitas håller till har fönster krossats. Eleverna begränsas nu till den andra byggnaden men skolundervisningen pågår som vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.